سیستم های دوربین مدار بسته به صورت کلی با دو نوع فناوری تولید می شوند: سیستم دوربین مدار بسته آنالوگ (Analogue) و سیستم دوربین مدار بسته تحت شبکه (IP Camera). در هر یک از این نوع سیستم ها، از انواع خاصی از کابل ها و اتصالات استفاده می شود که در این مقاله قصد داریم به معرفی کامل هر یک از آنها به همراه عکس بپردازیم.
سیستم دوربین مدار بسته تحت شبکه:
سیستم دوربین مدار بسته تحت شبکه یا IP نوعی از سیستم های مدار بسته است که در این سیستم، تمامی تجهیزات از جمله دوربین ها، دستگاه ذخیره ساز و ... تحت پروتکل IP و در قالب شبکه های کامپیوتری با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند.
در سیستم دوربین مدار بسته تحت شبکه از کابل شبکه UTP استفاده می شود. کابل شبکه UTP دارای 8 رشته بوده و از آن برای انتقال اطلاعات و تصویر استفاده می شود. همچنین، در صورتی که تجهیزات مورد استفاده دارای فناوری ارسال برق از طریق شبکه (PoE = Power over Ethernet) باشند، تنها با استفاده از یک کابل شبکه می توان هم انرژی برق لازم برای روشن شدن تجهیزات (مانند دوربین مدار بسته) و هم اطلاعات و تصاویر را با هم منتقل کرد؛ یعنی انتقال برق و تصویر با یک کابل!
کابل شبکه برای دوربین مدار بسته تحت شبکه:
کابل شبکه UTP در طول زمان در انواع مختلفی تولید شده است. کابل هایی که امروزه در بازار موجود بوده و بیشتر مورد استفاده قرار می گیرند، از رده های Cat 5e یا Cat 6 یا Cat 7 می باشند. این نوع کابل ها همگی برای استفاده در سیستم های دوربین مدار بسته تحت شبکه مناسب هستند، اما پیشنهاد می شود از نوع Cat 6 استفاده کنید که هم از پهنای باند کافی برای انتقال تصاویر دوربین های مدار بسته برخوردار بوده و هم با قیمت مناسب و به راحتی از بازار قابل خریداری است.
کابل شبکه UTP برای دوربین مدار بسته - Cat 5e
کابل شبکه UTP برای دوربین مدار بسته - Cat 6
اگر کابل دوربین مدار بسته تحت شبکه از محیطی عبور می کند که دارای نویز فراوان است، بهتر است از کابل های شبکه Cat 6 شیلددار (SFTP) استفاده کنید.
کابل شبکه SFTP برای دوربین مدار بسته - Cat 7
سوکت شبکه برای دوربین مدار بسته تحت شبکه:
برای اتصال دوربین مدار بسته تحت شبکه به دستگاه ذخیره ساز (NVR) از سوکت شبکه RJ45 استفاده می شود که در دو نوع معمولی (UTP) و شیلددار (SFTP) تولید می شود. اگر کابل شبکه مورد استفاده شما از نوع UTP یا بدون شیلد است، می توانید از سوکت شبکه معمولی استفاده کنید، اما در صورت استفاده از کابل شبکه شیلددار (SFTP) برای دوربین مدار بسته، باید از سوکت SFTP استفاده کنید.
سوکت شبکه RJ45 - UTP برای دوربین مدار بسته تحت شبکه
سوکت شبکه شیلددار RJ45 - SFTP برای دوربین مدار بسته تحت شبکه
انتقال برق به دوربین مدار بسته تحت شبکه:
همانطور که در بالا ذکر شد، اگر دوربین مدار بسته تحت شبکه شما دارای قابلیت PoE باشد، می توانید با استفاده از یک کابل شبکه و یک سوئیچ PoE، دوربین مدار بسته تحت شبکه و دستگاه NVR را به هم وصل کنید؛ اما در صورتی که سوئیچ PoE در اختیار ندارید، می توانید یک آداپتور با ولتاژ مورد نیاز دوربین خود تهیه کرده و با استفاده از قطعه ای به نام PoE Injector، انرژی برق مورد نیاز دوربین را نیز به کابل شبکه تزریق کنید.
PoE Injector / PoE Splitter - اینجکتور PoE / اسپلیتر PoE
همچنین در صورتی که دوربین مدار بسته تحت شبکه شما دارای سوکت مادگی ورودی برق باشد، می توانید به سادگی با اتصال یک آداپتور با ولتاژ مناسب به آن، دوربین مدار بسته تحت شبکه خود را روشن کنید.
سیستم دوربین مدار بسته آنالوگ:
سیستم دوربین مدار بسته آنالوگ اگرچه امروزه از تصاویر با کیفیت Full HD نیز پشتیبانی می کند، اما همانطور که از نامش پیداست از ساز و کار قدیمی آنالوگ برای انتقال تصاویر استفاده می کند.
کابل کواکسیال برای دوربین مدار بسته آنالوگ:
در سیستم دوربین مدار بسته آنالوگ برای انتقال تصویر از کابل کواکسیال (Coaxial Cable) و برای انتقال برق از یک زوج سیم استفاده می شود. البته در برخی تجهیزات سیستم دوربین مدار بسته آنالوگ از فناوری انتقال برق از طریق کابل کواکسیال (PoC = Power over Coax) استفاده می شود که تنها از یک کابل کواکسیال برای انتقال همزمان برق و تصویر استفاده می شود.
کابل کواکسیال RG59 برای انتقال تصویر دوربین مدار بسته آنالوگ
کابل کواکسیال ترکیبی (Composite) - بغل برق برای دوربین مدار بسته آنالوگ:
همانطور که در بالاتر بیان شد، برای اتصال دوربین مدار بسته آنالوگ به دستگاه DVR یا XVR، از یک کابل کواکسیال استفاده می شود و در کنار آن برای روشن کردن دوربین مدار بسته آنالوگ، بایستی از یک زوج سیم برق نیز استفاده کرد؛ یعنی استفاده از دو کابل به صورت همزمان.
برای سهولت در کابل کشی سیستم دوربین مدار بسته آنالوگ، نوعی کابل با نام کابل ترکیبی دوربین مدار بسته (Composite Coaxial Cable) تولید و به بازار عرضه شده است. این کابل ترکیبی که در بازار با نام کابل دوربین بغل برق نیز شناخته می شود، در واقع یک کابل کواکسیال دوربین مدار بسته است که یک زوج سیم اضافه برای روشن کردن دوربین مدار بسته آنالوگ در کنار آن قرار گرفته و به صورت یک کابل یکپارچه تولید شده است.
برای اتصال دوربین مدار بسته آنالوگ به دستگاه ذخیره ساز تصاویر (DVR/XVR)، از سوکت BNC استفاده می شود. سوکت BNC انواع مختلفی دارد: پیچی، پرسی و لحیمی.
سوکت BNC پیچی برای دوربین مدار بسته آنالوگ
سوکت BNC پرسی برای دوربین مدار بسته آنالوگ
استفاده از سوکت BNC پیچی نسبت به دو نوع دیگر آسان تر است. در صورتی که کابل و اتصالات دوربین مدار بسته شما در معرض تکان و لرزش دائمی قرار دارند، بهتر است از سوکت BNC پرسی استفاده کنید.
اتصال کابل کواکسیال به سوکت BNC پیچی توسط یک پیچ گوشتی انجام می شود. برای اتصال کابل کواکسیال به سوکت BNC پرسی، از آچار پرس مخصوص استفاده می شود. همچنین اتصال کابل کواکسیال به سوکت BNC لحیمی به وسیله هویه صورت می گیرد.
انتقال برق به دوربین مدار بسته آنالوگ:
برای روشن کردن دوربین مدار بسته آنالوگ کافیست سوکت خروجی آداپتور با ولتاژ مورد نیاز دوربین را به سوکت ورودی برق دوربین متصل کنید. اگر تصمیم دارید انرژی برق مورد نیاز دوربین را به صورت متمرکز از محل دستگاه DVR/XVR تامین کنید، باید یک زوج سیم را نیز به همراه کابل تصویر تا محل دوربین مدار بسته بکشید، یا اینکه از کابل ترکیبی (بغل برق) استفاده کنید.
سوکت نری آداپتور دوربین مدار بسته آنالوگ
سوکت مادگی آداپتور دوربین مدار بسته آنالوگ
مقالات آموزشی مرتبط:
برای نظر دادن وارد شوید.